Abdullah Gül Kimdir ? Biyografisi



Doğum tarihi : 29.Ekim.1950
Abdullah Gül kaç yaşında : 65
Kilo & Boy : -
Burcu : Akrep
Meslek : Politikacı, Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül doğum yeri : Kayseri


Ahmet Hamdi Gül ve Adeviye Hanım'ın oğulları olan Abdullah Gül, 29 Ekim 1950’de Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Gazi Paşa İlkokulu, Nazmi Toker Ortaokulu ve Orta öğrenimini Kayseri Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 1974 yılında mezuniyet sonrası aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için iki yıl İngiltere’de kaldı ve 1983’te İstanbul Üniversitesi’nden Doktor unvanı aldı. Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve aynı bölümde ekonomi dersleri verdi. 1989’da uluslararası ekonomi dalında Doçent oldu. Türkiye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve İktisat dersleri verdi.
1983 - 1991 yılları arasında merkezi Cidde’de olan İslam Kalkınma Bankası’nda (IDB) iktisat uzmanı olarak çalıştı.

Abdullah Gül, gençlik yıllarından itibaren politikanın içinde yer aldı. Aktif politikayla ilk sıcak teması, Necmettin Erbakan'nın henüz MNP kurulmadan başlattığı "Bağımsızlar Hareketi" döneminde başlamıştı. 1975 seçimlerinde, şuanki Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Kayseri'den MSP Senatör adayı olduğunda seçim kampanyasındaki kadroda yer alıyordu.


Abdullah Gül, 12 Eylül 1980 darbesinden bir gün sonra tutuklanıp Metris'e götürülür. Milli Türk Talebe Birliği'nin önde gelenlerinden olduğu için sorguladılar. Toplam bir ay içeride kaldı.


 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turu sonucunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olmuştur.

Abdullah Gül, ileri düzeyde İngilizce ve Arapça bilmektedir.


Abdullah Gül, 21 Ağustos 1980 tarihinde 15 yaşındaki Hayrünnisa Gül (Özyurt) ile 30 yaşındayken evlendi. Kübra (Sarımermer) (d.1985), Mehmet Emre Gül (d.1991), Ahmet Münir Gül (d.1983) adlarında 3 çocuğu vardır.



Abdullah Gül, 2010 yılı Chatham House ödülünü kazanmıştır.








0 Yorumlar