Albert Einstein Yahudi asıllı Alman teorik fizikçisidir.(14 Mart 1879 – 18 Nisan 1955),Almanya’da, Ulm’de doğdu. XX. yy .m en büyük bilgini sayılır (1921 yılı Nobel fizik ödülü). Nazi rejiminin ırkçı zulmünden kaçıp kurtulmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne sığınmak zorunda kaldı, çünkü yahudiydi.
Albert Einstein, bilimin, XVII. yy .da Newton tarafından ortaya konan temel ilkelerine karşı çıkmakla modern fiziği altüst etti. Özellikle zamanın ve mekânın bağıl olduğunu öne süren kuramı, nükleer fizik ve astronomi gibi birçok alanda başarıyla uygulandı.
Albert einstein inanmış bir barışsever olarak ününü ve zekâsını çoğu zaman insancıl amaçların hizmetine sundu. Nükleer silâhlarm dünya ve insanlar için yarattığı tehlikenin bilincine vararak bunların yayılmasına karşı savaştı. Yaşamımın sonunda, atom tehlikesinden endişelenerek şöyle dedi: «Yeniden hayata başlamam mümkün olsaydı, tesisat işçisi olurdum».
Ulaşmak ve aşmak olanağı bulunmayan bir hız sınırı vardır: ışık hızı (saniyede 300 000 kilometre). Niçin? Çünkü bir cismin kütlesi sabit değildir: hız artınca kütle de artar. Işık hızına yaklaşıldığı zaman her küçük ivme, hareket halindeki cismin kütlesinde büyük bir artışa yol açar
Bir bisikletçinin ışık hızına yakın bir hızla gittiğini düşünelim; bisikletçi, insanüstü çaba harcasa da ışıktan hızlı gidemez.
Öte yandan, çok hızla giden her şey, gidiş yönünde büzülür: böylece bisikletçi de büzülür ve bisikletin yüksekliği uzunluğunu aşar. tşin garibi şu ki, bisikletçi kendisini tamamen normal, buna karşılık yayaları yamyassı, evleri şaşılacak kadar kısalmış, kapıları inanılmayacak derecede daralmış görür.
Bu durumdaki görece bir dünyada, zaman her yerde aynı biçimde akmaz, çok hızlı hareket eden cisimler üzerinde kısalır. Böylece, bağıl hızlarda uzun bir yolculuk yapacak olan bir kozmonot, dönüşünde, dünyada bıraktığı çocuklarının geçen zaman içinde kendinden çok daha yaşlı, saygıdeğer ihtiyarlara dönüşmüş olduğunu görür.Bütün bu olaylar dünyamızda da olup bitmektedir ama, sezilemeyecek kadar düşük hızlarda
0 Yorumlar
Not: Google hesabınız mevcut değilse Adı/URL veya Anonim konumunda yorum yapabilirsiniz.